29 Ekim 2016 Cumartesi

makarna sosları

 

Makarnanın ana yemek olarak yenebilmesini sağlayan en büyük yardımcı etken sostur. Farklı makarnalar için uygun olan soslar da farklılık gösterir. İşte size soslara göre makarna seçiminde bir kaç ipucu...
Spagetti: Spagetti gibi uzun ve yuvarlak makarnalarda, bu özellikleri nedeniyle genellikle sıvıyağ ile yapılmış domatesli ve salçalı soslar kullanılır.
Erişte gibi yassı makarnalar: Bu çeşitler için daha yoğun kıvamlı; mesela peynir, yumurta ve krema bazlı soslar tavsiye edilir.
Burgu ve ince uzun makarnalar: Bu tip makarnaların sosun suyunu emme özelliği bulunur. Bu sebeple sulu ve sebzeli soslar bu şekiller için idealdir.
Mantı ve midye şekilli makarnalar: Daha çok etli ve kıymalı soslarla birlikte kullanılır. Sosları iyi taşıdıkları için salatalarda da mükemmel sonuç verirler.
Kalem, boncuk şekilli makarnalar: Bu çeşitler fırın makarnalar için uygundur. Salatada da kullanılabilir.

BOLONEZ SOS
Malzemeler
1 litre
100 gram margarin
250 gram yağsız dana kıyması
20 gram rendelenmiş soğan
1 diş ince kıyılmış sarımsak
400 gram rendelenmiş domates
4 adet ince dilimlenmiş çarliston biber
½ çorba kaşığı tuz
1 adet defne yaprağı
45 ml domates sosu

Yapılışı
Margarini bir tavada kızdırın. Yağ kızınca kıymayı ilave edip rendelenmiş soğan ve sarımsağı ekleyip 5 dk sürekli karıştırarak kavurun. Domates ve çarliston biberleride katarak bir taşım kaynatın. Ateşi kısın, 15 dk daha pişirip, içine tuz, karabiber ve defne yaprağı ilave edin. Önceden hazırlanan domates sosunu katın. Kısık ateşte oldukça koyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar pişirip ateşten alın. Artık servise hazır...

DOMATES SOSU
Malzeme
5 litre
300 gram margarin
400 gram havuç (küp şeklinde)
200 gram kereviz (küp şeklinde)
40 gram rendelenmiş soğan
1 adet ince kıyılmış sarımsak
1 adet defne yaprağı
1 dal taze kekik
400 gram un
600 gram domates püresi
50 gram toz şeker
½ çay kaşığı tuz
1 çimdik karabiber
3 lt et suyu

Yapılışı
Derin bir tavada margarini kızdırın. Havuç, kereviz, defne yaprağı, taze kekik, soğan ve sarımsağı ilave edip hafifçe kızartın. Unu katıp, sarı meyane kıvamına gelinceye kadar pişirip soğumaya bırakın. Domates püresini ekleyip karıştırın. Et suyunu bir taşım kaynatın. Sıcak et suyunu, hazırladığınız un karışıma pütür oluşmaması için bir spatula ile sürekli karıştırarak ilave ediniz. Şekeri katıp, tuz ve karabiberi ilave edip kısık ateşte 1 saat dibine tutmaması için sürekli karıştırarak pişirin. Oluştukça kefini alın. İnce bir süzgeçten geçirip, süzün. Sosun kabuk bağlamaması için üzerine eritilmiş margarin gezdirerek saklayın.
Bu sosu daha az malzeme ile bir kullanımlık hazırlayabileceğiniz gibi yukarıdaki ölçüler ile yapıp daha sonraki kullanımlarınız için hazır olarak saklayabilirsiniz.

MİLANEZ SOS
Malzeme
1/2 litre
50 gram margarin
200 gram ince doğranmış mantar
100 gram dana janbon
200 gram domates
1 çay kaşığı karabiber
½ ince kıyılmış maydanoz
1 çay kaşığı tuz

Yapılışı
Margarini derin bir tavada eritin.Yağ kızınca mantarları ilave edip rengi biraz dönünceye kadar sote edin. Dana janbonu, domatesi ekleyin. Sosu bir taşım kaynatıp ateşi kısın. Kısık ateşte koyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar yaklaşık 10 dk pişirin. Tuz ve karabiberini ekleyip, ince kıyılmış maydanozuda ekleyerek servis yapın.

NAPOLİTEN SOS
Malzeme
1 litre
50 gram margarin
400 gram domates
5 gram sarımsak
3 adet çarliston biber dilimlenmiş
500 ml domates sos
1 bağ maydanoz ince kıyılmış
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

Yapılışı
Margarini bir tencerede kızdırın. Yağ kızınca domatesleri ilave edip 1 dk karıştırın. Sarımsağı ve çarliston biberi ekleyerek 5 dk karıştırın. Domates sosunu ekleyin. Tuz ve karabiberi ilave edip bir taşım kaynatın. Ateşi kısın. Kısık ateşte oldukça koyu bir sos elde edinceye kadar pişirip ateşten alın. İnce kıyılmış maydanozu üzerine serpip servise sunun.

VİNEGRET SOS
Malzeme
1 litre
200 ml sirke
700 ml zeytinyağı
75 gram ince kıyılmış soğan
50 gram ince kıyılmış kapari
1 çimdik tuz
1 çimdik karabiber
¼ kıyılmış maydanoz
1 çay kaşığı toz hardal

Yapılışı

Bir kapta sirke ve zeytinyağını karıştırın. Sırasıyla her biri ince kıyılmış olan soğan, kapari ve maydanozu karıştırarak, tuz, karabiber ve toz hardalı ilave edip sosu tamamlayın. Sosunuz servis hazır, afiyet olsun.
NOT: Bu sos makarna salatalarında kullanılır.[/url]

Burgunyon sos Tarifi

MALZEMELER
1 tatlı kaşığı margarin
1 küçük ince doğranmış soğan
2 dal maydanoz
¼ defne yaprağı
10 adet tane karabiber
1 çay kaşığı kekik
1 çorba kaşığı tereyağ
1 çorba kaşığı un
75 cl. Burgunyon şarap

YAPILIŞI
Margarini, soğanı, karabiberi, defne yaprağını ve kekiği küçük bir kaba koyup orta ateşte 2-3 dakika sote yapıp, şarabı ekleyin. Ağır ağır kaynatın ve şarabın yarısını çektirin.

Küçük bir kapta tereyağı ve unu karıştırın, kaynamış şaraba ekleyin. İyice karıştırın ve 2-3 dakika daha kaynattıktan sonra ateşten alın ve süzün. Varsa birkaç damla tabasco ya da biber ilave ediniz.


Pratik İtalyan Sos Tarifi

MALZEMELER
3 domates, 3 diş sarmisak, nane, kekik, tereyagi, tava

YAPILIŞI
domatesler kabuklari ince bir bicimde soyularak rendelenir, sarmisaklar ezilir ve suyun icinde bekletilir,tavaya tereyagi koyularak eritildikten sonra tavanin icine bosaltilir, biraz su katilarak kisik ateste ocaga verilir, su cekene kadar pisirilir uzerine kekik nane ve tuz eklenir makarnayla karistirilarak bir guzel yenir...


Hollandez Sos Tarifi

MALZEMELER
10 adet ezilmiş tane karabiber
1 çorba kaşığı ince kıyılmış soğan
1 kahve fincanı sirke
2 çorba kaşığı su
4 yumurta sarısı
500 gr eritilmiş suyu alınmış tereyağı
¼ tatlı kaşığı tuz
½ limonun suyu

YAPILIŞI
Soğanı karabiberi ve sirkeyi ağır ateşte, sirke dibinde az bir miktar kalıncaya kadar kaynatın. İlk sıcaklığı geçince içine su, tuz, limon suyu ve yumurta sarısını ekleyin.

Çırpma teli ile dikkatlice ve devamlı karıştırın, yumurta iyice kabarıp koyulaşmalı ama pişmemelidir. Yumurta parçaları top top kalmalı, kaybolmamalıdır.

Sonra tereyağını ip gibi akıtarak yumurtaya karıştırın, yedirin. İnce süzgeçten geçirip kullanın.Sos kesilirse bir kapta biraz suya azar azar yedirin. Sos çok koyulaşmasın sonra kesilir. Yağ ılık olmalıdır, soğuk olursa sos kesilir. Ayrıca ılık yerde korunmalıdır yoksa sos kesilebilir.


Kapari sos Tarifi

MALZEMELER
½ su bardağı soğuk et suyu
2 su bardağı kaynar et suyu
1 kahve fincanı un
1 kahve fincanı ince kıyılmış kapari
1 çorba kaşığı tereyağ
az tuz

YAPILIŞI
Küçük bir tencerede tuzu, unu ve soğuk et suyunu iyice karıştırıp 5 dakika bekletin. Sonra bir çırpma teli ile karıştırarak kaynar et suyunu yedirin. Orta ateşte 5-6 dakika kaynatıp ateşten alın. Bir süzgeçten süzdürün, tereyağ ile kapariyi karıştırın. Servise hazırdır.


Remulad sos Tarifi

MALZEMELER
2 çorba kaşığı kıyılmış ançuez
2 ½ su bardağı mayonez
1 kahve fincanı kıyılmış kapari
2 kahve fincanı kornişon yada salatalık turşusu
2 kaşık kıyılmış maydanoz

YAPILIŞI
Malzemeler derince bir kapta karıştırılacak. Sıcak makarna üzerine diğer soslarla birlikte az miktarda konularak tüketilmelidir.



Bernez Sosu Tarifi

MALZEMELER
1/2 çorba kaşığı ince kıyılmış soğan
4 adet ezilmiş tane karabiber
½ kahve fincanı sirke
1 çorba kaşığı su
2 yumurta sarısı
1 su bardağı eriyip suyu alınmış tereyağı
¼ limon suyu
az tuz
1 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz

YAPILIŞI
Sirkeyi, karabiberi, soğanı küçük bir tencerede ağır ateşte yakmadan sirke az bir miktar kalıncaya kadar kaynatıp ateşten alın.

İlk sıcaklığı geçince içine tuz, yumurta sarıları ve limon suyunu ilave edin. Çırpma teli ile devamlı karıştırarak ocak kapalıyken ocağın sıcak tarafında yumurtalar kabarıp koyulaşıncaya kadar karıştırın.

Ilık hale gelince ılık tereyağını içine ip gibi akıtarak ve çırparak koyun. İçine kıyılmış maydanozu ilave edip servis yapın.



Sarımsaklı Limon sos Tarifi

MALZEMELER
2 Çorba kaşığı rendelenmiş limon kabuğu
6 Çorba kaşığı limon suyu
1 Tatlı kaşığı kekik
1 Tatlı kaşığı biberiye
2 Diş sarmısak
½ su bardağı zeytinyağı


YAPILIŞI
Sarmısağı ince ince kıyın
Diğer malzemelerle karştırıp zeytinyağını ekleyin


Morney sos Tarifi

MALZEMELER
2 su bardağı kaynar süt
2 kahve fincanı soğuk süt
biraz rende hindistancevizi
2 kahve fincanı un
1 yumurta
2 su bardağı rende gravyer peyniri

YAPILIŞI
Küçük bir tencerede unu ve soğuk sütü iyice çırparak bulamaç haline getirin. Beş dakika dinlendirdikten sonra üzerine kaynar sütü ilave edin ve iyice karıştırın. Beş dakika ağır ateşte karıştırarak kaynatın. İlk sıcaklığı geçince yumurta ve peyniri ekleyin, iyice karıştırın.


Ravigot sos Tarifi

MALZEMELER
3 kahve fincanı zeytinyağı
1 kahve fincanı sirke
1 çay kaşığı toz hardal
az tuz
2 çorba kaşığı ince kıyılmış kornişon veya salatalık turşusu
1 çorba kaşığı ince kıyılmış kapari
1 tatlı kaşığı ince kıyılmış maydanoz
1 adet ince kıyılmış haşlanmış yumurta
¼ orta boy kabukları soyulmuş, çekirdekleri çıkmış ince kıyılmış domates

Bu malzemeler 10 porsiyon makarnalıktır.



Süprem sos Tarifi

MALZEMELER
5 su bardağı tavuk suyu
az tuz
1 ½ kahve fincanı un
1 çorba kaşığı margarin
½ su bardağı taze krema

malzemeler 6 porsiyon makarna içindir.

YAPILIŞI
Bir tencerede yağı eritin. Unu ekleyip orta ateşte 3 dakika kavurup ateşten alın.

Tavuk suyunu bir tencereye koyun ve yarı miktarı kalıncaya kadar kaynatın ve unlu karışıma ilave edip iyice karıştırın.

Tuzu ve kremayı da ekledikten sonra orta ateşte karıştırarak 10 dakika kaynatıp ateşten alıp süzün.



Yoğurt Sos Tarifi

MALZEMELER
1/2 kg Yoğurt
1 Dilim Bayat Ekmek İçi
2 Çorba Kaşığı Süt
1 Salatalık
1 Çorba Kaşığı Zeytinyağı
5 Diş Sarımsak
Karabiber, Tuz


YAPILIŞI
Ekmek içini sütle ıslatıp sıkın. Sarımsağı ayıklayıp ince ince kıyın. Salatalıkları soyup incecik dilimleyerek bir kaba alın.

Salatalık, kıyılmış sarımsak, ekmekiçi ve yoğurdu karıştırın. Yavaş yavaş zeytinyağını ekleyerek çırpın. Tuz ve karabiber serptikten sonra servis yapın.



Texas Usulu Acili Sos Tarifi

MALZEMELER
Kabuklari soyulmus domates
Cekirdekleri cikarilmis yesil aci biber
Kuru soğan
Kişniş
Maydonoz
Sarimsak
Tuz
Karabiber

YAPILIŞI
Yapimi cok kolay ama bir o kadar da lezzetli bir acili sos, miktari cok yaparsaniz kavanozda buzdolabinda saklama sansinizda var.



Yeşil sos Tarifi

MALZEMELER
4 diş sarımsak
1 demet maydanoz
2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
2 çorba kaşığı ufalanmış beyaz peynir
4 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber

YAPILIŞI
Maydanoz, sarımsak, beyaz peynir ve zeytinyağını robotta ezerek püre haline getirin. Kaşar peyniri yarım kepçe su, bir tutam tuz ve karabiberi hazırladığınız püreye ilave ederek yeşil sosu hazırlayın.



Vinegrete Sos Tarifi

MALZEMELER
1 çay k. tuz
1/3 çay k. beyazbiber
1/3 su bardağı sirke
1 su bardağı zeytinyağı

YAPILIŞI
Tuz ve beyazbiberi bir kaba koyun. Sirkeyi ilave edip bir telle çırparak iyice karıştırın.
Yağı, telle çırpmaya devanı ederek akıtıp sirkelil karışıma yedirin.
Kullanmadan önce bekletecek olursanız, yağ ve sirke zamanla ayrışacağı için, tekrar iyice karıştırın.



Baita Sosu Tarifi

MALZEMELER
1 Soğan
4 Diş Sarımsak
200 gr Kıyma
1 Havuç
3 Domates
2 Dal Taze Fesleğen
1 Çay Bardağı Rendelenmiş Parmesan Peyniri
Tuz, Karabiber

YAPILIŞI
Soğanı soyup küçük küpler halinde doğrayın, sarımsağı ezin. Zeytinyağını tavada ısıtıp soğan ve sarımsağı ekleyerek pembeleşinceye kadar kavurun. Kıymayı ilave edin, suyunu salıp çekinceye kadar kısık ateşte kavurmaya devam edin.

Havucu temizleyip rendeleyin. Domatesin kabuklarını soyup klipler halinde doğrayın. Fesleğen yapraklarını yıkayıp ince ince kıyın.

Havuç ve domatesi kıymalı karışıma ekleyin. Fesleğen, tuz ve karabiber ilave edin. Ilınınca üzerine parmesan peyniri serperek servis yapın.



Mexican Steak sos Tarifi

MALZEMELER
kırmızı paprika biber
tuz
yeşil biber
mexican fasulye
havuç
kuru soğan
konserve mantar
domates sos
az sıvı yağ
luicina(acısos)

YAPILIŞI
Sebzelerimizi küp küp doğrarız ve tenceremizin içine koyarız.
üzerine az sıvı yağımızı ekleyip yaklaşık 2 d.k
soteleriz.

Daha sonra domates suyunu , luicina (acı sos) ve tuzunu da verdikten sonra kaynamaya bırakırız. Kaynayıp kendini (az) çektikten sonra soğutmaya bırakırız. En son içine zaten pişmiş konserver halinde olan mexican fasulyeyide ilave ederiz.



Tarator sos Tarifi

MALZEMELER
1 su bardağı dövülmüş ceviz içi
1/4 su bardağı tahin
3/4 su bardağı limon suyu
2 diş dövülmüş sarımsak
1 demet ince kıyılmış maydanoz

YAPILIŞI
Ceviz içi, sarmısak, tahin ve tuzu bir kaseye koyup iyice çırpın. Çırpmaya devam ederek limon suyunu azar azar katın. Limon suyunu iyice yedirdikten sonra maydanozu ekleyin.
1-2 kez karıştırıp küçük bir servis tabağına aktarıp servis yapın.



Gravy Sos Tarifi

MALZEMELER
30 gr unu
50 gr tereyağı
250 ml et suyu
100 gr küçük doğranmış biber
50 gr küçük doğranmış mantar,
100 gr küçük doğranmış soğan.
150 gr küçük doğranmış dana jambon
10 tane çekilmemiş tüm karabiber
tuz.

YAPILIŞI
Gravy için 30 gr unu 50 gr yağda(tereyağı veya margarin) kavurun, 250 ml et suyu ile yavaş yavaş ekleyip çırparak sulandırın, istediğiniz kıvam olunca daha fazla et suyu eklemeyin.

Bunun içine biber, mantar soğan ve jambonu karabiberi, tuzu ilave edin.

Karışımı eklediklerimizde pişene kadar sosu karıştırarak pişirmeye devam edin.

Katılaştığında et suyu ilave etmeyi unutmayın.


Soğuk Spagetti Sosu Tarifi

MALZEMELER
4 adet Domates
100gr küçük küçük kesilmiş Yeşil Biber
100gr küçük küçük kesilmiş Kuru Soğan
50gr ince kıyılmış Maydanoz
50gr pişirilmiş küçük küçük kesilmiş Mantar
Kekik


YAPILIŞI
Tüm malzemeleri mikserden geçirip, buzdolabında beklemeye bırakın. Servis yaparken spagettinizin üstüne önce bu sosu sonra da parmesan peynirini koyunuz.



Sarmısaklı Acı Sos Tarifi

MALZEMELER
6 diş sarmısak
3 adet acı yeşil biber
2 adet acı kırmızı biber
1 demet maydanoz
20 gr toz şeker
3 yemek kaşığı zeytinyağı
3 yemek kaşığı beyaz üzüm sirkesi
tuz
500ml kadar su

YAPILIŞI
Biberleri uzunlamasına kesip açtıktan sonra saplarını ve çekirdeklerini çıkartıp ardından blander da çekin. Sarmısakları da soyduktan sonra yine çok ince kıyın.

Su, sirke, şeker, tuz, sarmısaklar ve biberi 5 dakika kadar orta ateşte kaynatın, soğutun ve maydanozları da kıyıp zeytinyağı ile beraber sosa ilave edin.


1) Secep Special Tarifi

MALZEMELER
Bir tutam taze nane
Bir tatlı kaşığı kekik
Kararınızca pul biber
4 adet domates
2 Çorba Kaşığı Zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
Kararınızca tatlı kırmızı biber
2 diş sarımsak

YAPILIŞI
Tarif 500 gr. lık makarna içindir :

Sos tenceresinin dibini dolduracak kadar zeytinyağı ekleyip kısık ateşte açtıktan sonra sarımsaklarımızı ince kıyımlar halinde koyuyoruz , kavrulmaya başladıktan sonra ezdiğimiz domateslerimizi ekliyoruz , 2 dakika karıştırdıktan sonra tuzu , tatlı biberimizi ve nanemizin yarısını koyuyoruz biraz karıştırdıktan sonra baharatlarımızı ekliyoruz . 2 dakika karıştırarak orta ateşte tuttuktan sonra nanemizin geri kalanını koyuyor altını kapatıyor ve son kez karıştırıyoruz . Sosumuz hazır.

2) tonbalıklı sos Tarifi

MALZEMELER
160 gr tonbalığı
yarım kuru soğan
yarım su bardağı mayonez
1 tutam karabiber
1 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI
ton balığının yağı süzülüp bir kaseye koyulur.soğan ice ince kıyılıp ton balığına eklenir.üzerine mayonez tuz ve karabiber eklenip iyice karıştırılır.

çok kolay bir sos olup her türlü kullanılır. ister makarna üzerinde ister salata üzerine isterseniz de kızarmış ekmekle.



3) aylin sos Tarifi

MALZEMELER
3 yemek kaşığı tereyağ
1 su bardağı ceviz
yarım demet maydanoz
yarım kalıp tam yağlı beyaz peynir
tuz

YAPILIŞI
Tereyağını erttikten sonra beyaz peyniri ve cevizi ekliyoruz. Biraz çevirdikten sonra altını kapatıp kıyılmış maydonozu ve tuzunu ekliyoruz.hepsini tekrar bi karıştırdıktan sonra makarnamızı ve sosumuzu birleştiriyoruz.afiyet olsun




4) ZEYNEPİN SOSU Tarifi

MALZEMELER
BİBER
YAĞ (sıvı)
YOĞURT

YAPILIŞI
biber ile yağ bir tavada ısıtılır
biberli yağ biraz soğuduktan sonra
üzerine yoğurt ilave edilir (YOĞURDU BOZMAMASINA DİKKAT EDİNİZ)ve sade makarnanın üzerine dökülür afiyet olsun




5)acili sos2 Tarifi

MALZEMELER
300 gr soyulmus domates
2 adet acı kırmızı biber
3 diş sarmısak
tuz

YAPILIŞI
sarmısakla kırmız biberi ince kıyıp ateste koyup biraz soldurun domatesleride ince kıyıp buna ilave edin tuzunu ekleyip tencereyi kapatın.15 dk kadar pisirin bu zaman sonunda sos sıvı ise tekrar kapaksız olarak kıvama gelene kadar kapaksız bisirin bunu makarnaya ilave edebilirsiniz

6) aslı spesial Tarifi

MALZEMELER
250gram az yağlı kıyma,
yarım kilo domates (çekilmiş),
1 adet soğan,
2 adet çarliston biber,
tuz,karabiber(çok az),
yarım çay kaşığı kimyon,
3 yemek kaşığı sıvı yağ(tercihe göre zeytinyağ)

YAPILIŞI
ilk önce kıymaları altı kısık bir tavaya alıp iyice kavuralım.sonra yağı döküp,soğanları ve biberleri içine koyalım.iyice kavrulduktan sonra domatesi ekleyelim.baharatlarıda koyup kapağını kapatalım.domatesler suyunu çekene kadar kısık ateşte ,ara ara karıştırarak pişirelim.önceden haşladığımız çubuk makarnaları tabağa alıp sosu üstüne dökelim.afiyet olsun...



7)Fesleğenli makarna Tarifi

MALZEMELER
1 yemek kaşığı kuru fesleğen
2 büyük diş sarımsak
zeytinyağı
3 adet büyük boy rendelenmiş domates
1 yemek kaşığı biber salçası
biraz doğranmış maydanoz
tuz
250 gr makarna(1 paket makarnanın yarısı)

YAPILIŞI
Kaynayan suya 250 gr makarna ve tuz atılıp 10 dk haşlanmaya bırakılır.
Başka bir tencere alınıp,zeytinyağı konulup kızdırılır.Rendelenmiş domatesler ve biber salcası koyulup kaynatılır.Kıvamı koyulaşmaya başlayınca önce ezilmiş sarımsaklar atılıp 1 dk kaynatılır,sonra fesleğen atılır 1 dk kaynatılır.Ocağın altı kapatılıp,kıyılmış maydanozlar koyulup karışım karıştırılHaşlanan makarna süzülüp,sosun içine koyulup kısık ateşte 2dk çevrilir..
Afiyet olsun

dip not:bu sosta yoğun fesleğen ve sarımsak tadı hissedilir.Bilgilerinize

8)Gülcan Sos Tarifi

MALZEMELER
4 orta boy domates
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı salça
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1 sivribiber (ince doğranmış)
1 kaşık sıvı yağ

YAPILIŞI
TENCEREYE ÖNCELİKLE YAĞ KONULUR AZCIK KIZDIRILI. İNCE DOĞRANMIŞ BİBERLER İLAVE EDİLİP KIZARTILIR. DOMATES RENDELENİR. DOMATES KOYULUR KALAN MALZEMELER İLAVE EDİLİP KIŞIK ATEŞTE 20 DAKKA PİŞİRİLİR. SOĞUTULUP SOĞUK SERVİS YAPILIR. KAŞAR PEYNİR RENDESİDE SOSUN ÜZERİNE DÖKÜLEBİLİR BİR BAŞKA TAD VERİR. AFİYET OLSUN.



9)Şaraplı Mantarlı Sos Tarifi

MALZEMELER
Bir kutu krema (200 ml)
1 çay bardağından birazcık az sıvıyağ
1 büyük soğan
bir yeşil biber
1 kırmızı biber
1 turuncu biber
yarım kutu krem peynir
bir küçük kutu 200 ml.lik domates salçası ( salçacık)
3 kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir
1 su bardağı mantar
yarım demet taze nane
1 tatlı kaşığı toz fesleğen
1 tatlı kaşığı kekik
1 çay bardağı kırmızı şarap
tuz, karabiber1 çay bardağı parmesan peyniri

YAPILIŞI
Tencerenin içine sıvıyağı koyun. Ateşin altını açın. Soğanı incecik uzun şeritler halinde kesip tencereye atın. Karıştırın. Soğan pembeleşsin. Yeşil, turuncu ve kırmızı biberleride ( bunlar dolmalık biber şeklindede olabilir) mümkün olduğunca , soğan gibi , uzun ve incecik şeritler halinde kesin ve soğanın yanına katın ve karıştırın. Biraz kendilerinden geçer gibi olduklarında ise mantarları ekleyin . Mantarları keyfinize göre dilimleyin ama..Ne çok ince ne çok kalın ...Küçük küplere de bölebilirsiniz. Karıştırın ve kırmızı şarabı ekleyin.

Tüm bu malzemeleri iyice pişirin ve pişmiş olduğunu anladığınızda ( Dişlerinizin arasına bir mantar alıp bakabilirsiniz pişmiş mi diye ve onu yiyebilirsiniz ..:) bir kutu salçayı ekleyin. Karıştırmaya devam. Ateş ne kısık ne çok açık..Orta derecede olsun. Aksi halde malzemeler ya kavrulur, yanarlar ya da çok su salarlar.:) Malzeme pişerken içine nane, kekik, fesleğen, tuz , karabiber , krem peynir, dilim beyaz peynir, parmesan peynirini de katın. Altını kısın ve kapağını kapatıp pişmeye bırakın. Kısık ateşte yavaş yavaş ağırlaşsın.

Peynirler tamamen sosun sıcaklığında erisinler ve sosa karışsınlar. Bu artık hazır ve makarnayı karıştırınca tamam olucak dediğinizde ise incecik kıyılmış naneyi ekleyin ve altını kapatın ateşin. Kenarda bekleyen makarnayı sosunuzun içine ekleyin ve ( oda beklemiş olmasın çok. ) karıştırın . İyice malzemenin makarnalarla bütünleşmesini sağlayın. Servise hazır..



10)soya soslu-hardallı Sos Tarifi

MALZEMELER
1 adet soğan
3 diş sarımsak
3 adet domates
1 çay kaşığı salça
2 yemek kaşığı hardal
defne yaprağı
soya sosu
zeytinyağı
karabiber

YAPILIŞI
soğan ve sarımsaklar zeytinyağında kavrulur. daha sonra domates ve salça eklenir. gerekirse kıvamını ayarlamak için bir miktar sıcak su eklenebilir. soya sosu eklenir. domatesler piştikten sonra hardal eklenir. karabiber eklenir.
pişmesine yakın 1 adet defne yaprağı konulur.
isteğe bağlı olarak peynir ilave edilebilir



11) patlıcanlı sos Tarifi

MALZEMELER
4 adet patlıcan, 1 baş rendelenmiş sogan, 2 diş sarımsak, 100 gr kıyma, 2 adet domates , 1 yemek kaşığı tereyağı, 2 adet çarliston biber, 1,5 su bardağı su, tuz

YAPILIŞI
patlıcanları ocakta közleyip kabuklarını soyun daha sonra ufakufak doğrayın. kıymayı tavada suyu çekene kadar kavurun. tereyağını, rendelenmiş soğanı, ezilmiş sarımsağı, ve ince ince doğranmış biberi ekleyin, soğanlar pembeleşince patlıcanları ve daha önceden rendelediğiniz domatesleri ekleyin domatesler suyunu çekince tuzu ve suyu ilave edin 10 dakika kısık ateşte pişirin. makarnayla karıştırıp afiyetle yiyin....



12) salçalı sos Tarifi

MALZEMELER
2 çorba kaşığı domates salçası
yarım su bardağı su
2 diş sarımsak
1 çay bardağı zeytin yağı


YAPILIŞI
ilk önce yağı tencere koyuyoruz daha sonra domates salçasını ekliyoruz ince olarak kıydığımız 2 diş sarımsak ve suyu ekliyoruz kaynamaya başlayınca altını kapatıyoruz ve servis yapıyoruz



13) tarçınlı sos Tarifi

MALZEMELER
Bir yemek kaşığı domates salçası
Bir çay kaşığı tuz
Bir çay kaşığı şeker
Bir çay kaşığı tarçın
Bir çay kaşığı çekilmiş kara biber
Bir yemek kaşığı sıvı yağ
Bir iki diş doğranmış sarımsak

YAPILIŞI
Küçük bir tavada yarım çay bardağı suyla bütün malzemeleri karıştırıp kaynayınca altını kapatın. sosunuz hazır..
1-2 kişiliktir.

14) Kremalı Soğan Sos Tarifi

MALZEMELER
2 ADET ORTA BOY SOĞAN
1 TUTAM MAYDANOZ
1/2 ÇAY KAŞIĞI KARABİBER
1 ÇAY KAŞIĞI TUZ
4 YEMEK KAŞIĞI KREMA
2 YEMEK KAŞIĞI MARGARİN
1/2 SU BARDAĞI SU(ET VEYA TAVUK SUYUDA OLABİLİR)
1 TATLI KAŞIĞI UN

YAPILIŞI
1-MARGARİN ERİTİLİR.
2-SOĞANLAR İSTEĞE GÖRE PİYAZ ŞEKLİNDE ÇEKİLİR.PEMBELEŞİNCEYE KADAR KAVURULUR.
3-UN İLAVE EDİLEREK KAVRULUR.
4- KREMA İLAVE EDİLEREK HAFİF PİŞİRİLİRKEN İNCE ÇEKİLMİŞ MAYDANOZ,TUZ VE KARABİBER İLAVE EDİLİR.
5-İSTENİLEN KIVAMA GÖRE SU İLAVE EDİLEREK ÖNCEDEN PİŞİRİLMİŞ MAKARNAMIZLA İYİCE KARIŞTIRARAK SICAK SERVİS YAPILIR.
İSTEĞE GÖRE KREMASIZ YADA MANTAR İLAVESİ İLE DE YAPILABİLİR.



15) Börülce Harcı Tarifi

MALZEMELER
1 su bardağı börülce
1 büyük baş soğan
Yarım demet maydanoz
1 adet limon
2 yemek kaşığı sirke
Yeteri kadar tuz, pulbiber
2 yemek kaşığı zeytinyağı

YAPILIŞI
Börülceleri haşlayın.Börülcelerin rahatlıkla soyulması için bir saat kadar soğuk suda bekleterek soyun.

Börülceleri bir kaba alın. Üzerine piyazlık doğranmış soğan, kıyılmış maydanoz, sirke ve tuz ilave ederek karıştırın.
Makarnanın yanında süper gider



16)Patatesli Sos Tarifi

MALZEMELER
2 adet orta boy patates
1/2 demetden az maydanoz
2 adet orta boy domates
bir adet kuru soğan
2 adet küçük boy biber
2 kaşık biber salçası
2 kaşık domates salçası
karabiber
kırmızıbiber
kekik
1 adet defne yaprağı
1/2 su bardağı sıvı yağ
tuz
(isteğe göre içine küçük doğranmış et veya kıyma
koyulabilir)

YAPILIŞI
Patatesleri küçük küp halinde doğrayıp teflon
tencerede yağ ile hafif kızartın, içine doğranmış soğanı, biberi, daha sonra maydonozu atın bir dakika sonrada kabukları soyulmuş doğranmış domatesleri atın,
akabinde 1 bardak sıcak su ile salçaları ekleyin.

baharatlarını atın altını kapattıktan sonra defne yaprağını atın

Pilav yanına veya makarna yanında çok güzel olur



17)Alfredo Sos Tarifi

MALZEMELER
1 su bardak kaynatılıp kaymağı alınmış süt
1 çorba kaşığı [tercihi diyet] tereyağı
Bir tutam Sarımsak tozu yada sarımsak ezmesi
1 çorba kaşığı kıyılmış maydonoz
Tercihen taze biraz kara biber
çeyrek su bardağı rendelenmiş parmesan peyniri
2 çorba kaşığı un

YAPILIŞI
Derin Bir tavada orta ateşte süt ısıtılır, ısınınca tereyağı, sarımsak, maydonoz, ve kara biber eklenir, devamlı karıştırmak şarttır.
sırasıyla peynir ve un eklenir, kısık ateşte yaklaşık 10 dakika boyunca pişirilir sosun koyulaşması gerekmektedir.

sosumuz hazır




18)Sel Usulü Salça sos Tarifi

MALZEMELER
Bir kaşık salça
Bir tatlı kaşığı zeytinyağı
Bir avuç çok ince kıyılmış maydonoz
göz kararı;
kimyon, kekik, kırmızı biber, nane,
kuru fesleğen

Bir adet ufak domates rendesi(iyice rendeleyin)

Bir çorba kaşığı kaynayan makarna suyu

YAPILIŞI
salçayı makarna suyunu ve zeytin yağını bir çırpıcı ile karıştırın,isterseniz biraz daha yağ koyun sonra bir küçük boy tavaya dökün,hafif fokurdamaya ve kokusunu salmaya başladığında baharatları koyun 2 dakika gibi kısa bir süre orta ateşte karıştırın enson servis ederken üstüne biras parmesan veya eski kaçar peyniri ile birlikte kıyılmıs maydonozları ekleyin

AFİYET OLSUN



19)Savola Sos Tarifi

MALZEMELER
yarım paket margarin,
250 gram bezelye,
yarım kilo domates,
1 baş soğan,
1 adet kereviz sapı ve yaprağı
Yeteri kadar tuz ve karabiber,

YAPILIŞI
Bir tencereye tereyağıyla zeytinyağını rendelenmiş soğanla birlikte koyun .

Karıştırarak soğanı kavurun ve küçük doğranmış bir havuçla, incecik kıyılmış kereviz sapını katın. Birkaç defa karıştırdıktan sonra, küçük doğranmış domatesleri katın. Tuzlayıp biberledikten sonra tencerenin kapağını kapatın ve bir saat kadar pişirin



19)Salçalı, süzme yoğurtlu Sos Tarifi

MALZEMELER
2 YEMEK KAŞIĞI DOMATES SALÇASI KARABİBER SÜZME YOĞURT

YAPILIŞI
SALÇAYA Bİ MİKTAR SU EKLEYİP OCAKTA FOKURDAYANA KADAR BEKLEYİN KAYNADIKTAN SONRA ATEŞTEN ALIN TENCEREDEKİ HAŞLANMIŞ MAKARNAYA EZİLMİŞ YOĞURDU İLAVE EDİN MAKARNAYLA İYİCE KARIŞTIRIN TABAĞA ALDIKTAN SONRA ÜZERİNE BOLCA KARABİBER DÖKÜN AFİYETLE YİYİN



20)Ton Balıklı Makarna Sosu Tarifi

MALZEMELER
1/2 su bardağı su
2 kutu tonbalığı
200-250 gr Konserve Mısır
2 Dış Sarmısak
3 Yemek kaşığı Margarin
1 adet soğan
Tuz
Karabiber
arzuya göre acı tozbiber

YAPILIŞI
Bir tencerede Margarini eritin. Soğan ve ince doğranmış sarmısağı biraz kavurun, ton balığı ekleyin. Ardindan salça, su ve mısırları ilave edin, beş dakika kadar pişirin

MALZEMELER..
1.3 adet domates
2.2 adet soğan
3.kimyon
4.tuz
5.karabiber
6.toz biber
7.kuru nane

YAPILIŞI:ilk önce soğanları ince kıyıp tavada pembeleşinceye kadar pişiriyoruz. Daha sonra domatesleri rendeleyip soğanlara ilava ediyoruz onlar kavrulunca ocağın altını kapatıp içine baharatları ilave ediyoruz..ve pişen makarnanın üzerine döküyoruz..

1) Jambonlu makarna sosu Tarifi

MALZEMELER
150 gram dana jambonu
1 orta boy kavanoz konserve mantar
2 kutu sıvı kremşanti

YAPILIŞI
Dilimlenmiş jambonları 0.5 santimetre eninde ince şeritler halinde kesin. Mantarları yeteri kadar suyla sertliklerini kaybedecek kadar haşlayın, sudan çıkarıp ince ince dilimleyin. Büyük bir kapta jambonları, mantarları ve krem şantiyi karıştırın, yeterince tuz ekleyin. Hazırlamış olduğunuz makarnanızla karıştırın ve servis yapın.



2)Biber sosu Tarifi

MALZEMELER
1kg sivri biber
1 kg.domates
1 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı sirke
(malzemeler 1 Litre Sos içindir.)

YAPILIŞI
Biberleri iri olarak kıyın. Yağ ve sirkeyi tencereye koyup kaynatmaya başlayın ve biberleri ekleyin. Biberler sarardığı zaman rendelediğiniz domatesleri ekleyip suyunu biraz çekene kadar kaynatın. Acı seviyorsanız biberlerin bir kısmını acı kullanabilirsiniz arzuya göre tuz ekleyebilirsiniz. Buzdolabında uzun süre muhafaza edebilirsiniz.



3)Taze Domates Sosu Tarifi

MALZEMELER
4 çorba kaşığı(80 gr) sadeyağ veya margarin
5 orta boy (750 gr) domates
2 baş orta boy(150 gr) soğan
4 bardak su(veya et suyu)
1 çorba kaşığı un
1/2 çorba kaşığı toz şeker
1 kahve kaşığı kırmızıbiber
yeteri kadar tuz

YAPILIŞI
İnce ince doğranmış soğan, yağ ve yeteri kadar tuz tencereye konur ve orta ateşte soğanlar iyice pembeleşinceye kadar kavrulur.

Soğanlar pembeleşince, un ilave edilir ve 3 dakika kadar unla beraber karıştırılarak kavrulur.

Tencereye kabuğu soyulup çekirdekleri çıkarıldıktan sonra küçük küçük doğranmış domatesler ilave edilir. Domatesler iyice ezilinceye kadar sık sık karıştırılarak pişirilir.

Domatesler ezildikten sonra su,tozşeker ve kırmızıbiber ilave edilir,karıştırılır ve koyulaşıncaya kadar kapaksız olarak kaynatılır. Sos koyulaşınca süzgece konur ve kaşıkla bastırılarak süzülür. Elde edilen boza kıvamındaki sos servise hazırdır



4)pratik italyan sos Tarifi

MALZEMELER
3 domates, 3 diş sarmisak, nane, kekik, tereyagi, tava

YAPILIŞI
domatesler kabuklari ince bir bicimde soyularak rendelenir, sarmisaklar ezilir ve suyun icinde bekletilir,tavaya tereyagi koyularak eritildikten sonra tavanin icine bosaltilir, biraz su katilarak kisik ateste ocaga verilir, su cekene kadar pisirilir uzerine kekik nane ve tuz eklenir makarnayla karistirilarak bir guzel yenir...



5)Kapari sos Tarifi

MALZEMELER
½ su bardağı soğuk et suyu
2 su bardağı kaynar et suyu
1 kahve fincanı un
1 kahve fincanı ince kıyılmış kapari
1 çorba kaşığı tereyağ
az tuz

YAPILIŞI
Küçük bir tencerede tuzu, unu ve soğuk et suyunu iyice karıştırıp 5 dakika bekletin. Sonra bir çırpma teli ile karıştırarak kaynar et suyunu yedirin. Orta ateşte 5-6 dakika kaynatıp ateşten alın. Bir süzgeçten süzdürün, tereyağ ile kapariyi karıştırın. Servise hazırdır.



6)Zencefil sosu Tarifi

MALZEMELER
6 Çorba kaşığı limon suyu
1 Çorba kaşığı rendelenmiş limon kabuğu
2 Adet sivri biber (acı)
1 Tatlı kaşığı rendelenmiş zencefil
1 Tatlı kaşığı köri
½ Su bardağı zeytin yağı


YAPILIŞI
Sivri biberleri ince ince doğrayın



7) Texas Usulu Acili Sos Tarifi

MALZEMELER
Kabuklari soyulmus domates
Cekirdekleri cikarilmis yesil aci biber
Kuru soğan
Kişniş
Maydonoz
Sarimsak
Tuz
Karabiber

YAPILIŞI
Yapimi cok kolay ama bir o kadar da
lezzetli bir acili sos, miktari cok yaparsaniz
kavanozda buzdolabinda saklama sansinizda var.
Afiyet Olsun



8)Salsa Sosu Tarifi

MALZEMELER
3 kaşık zeytinyağı
1/2kg domates rendesi (çekirdeksiz)
1 kaşık domates salçası
1 soğan ince kıyılmış
3 diş sarımsak, ince kıyılmış
5-6 adet sivri biber turşusu, ince kıyılmış
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
1/2 çay kaşığı kimyon
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı kekik
1/2 çay kaşığı kişniş
bir avuç maydanoz (sapsız)


YAPILIŞI
Küçük bir sos tenceresinde zeytin yağını kızdırdıktan sonra tüm malzemeyi ekleyip 10 dakika pişirin. Pişerken çok katılaştığını düşünürseniz biraz domates salçası eritilmiş sıcak su ilave edin.

2 saat dinlendirip soğumaya bırakın. Servis ederken sosu ısıtmadan sıcak makarnanın üzerine koyarak servis edin.




9)Şeytan Sosu Tarifi

MALZEMELER
1 Su Bardağı Beyaz Şarap
1 Çorba Kaşığı Sirke
1 Arpacık Soğanı (ince doğranmış)
1 Kahve Kaşığı Kekik
1/4 Defne Yaprağı
1 Kahve Kaşığı Karabiber
1 1/4 Su Bardağı İspanyol Sosu
1 Kahve Kaşığı Kırmızıbiber
1 Çorba Kaşığı Maydanoz (ince kıyılmış)

YAPILIŞI
Klasik bir Fransız sosu olan şeytan sosu, genellikle ızgara piliç yada etli makarnalar ile servis edilir.

Şarap, sirke, arpacık soğanı, kekik, defne yaprağı ve karabiberi orta boy bir tencereye koyunuz. Karışımı orta ateşte bir taşım kaynattıktan sonra, ateşi biraz kısıp 15 dakika daha, sos 1/3'ünü çekene kadar kaynatmaya devam ediniz. İspanyol sosunu ekleyip, ağır ateşte 5 dakika daha pişiriniz.

Tencereyi ateşten alıp, karışımı temiz bir tülbentten süzerek (tülbentle kalın posayı atınız) ısıtılmış bir sos kabına boşaltınız. Kırmızıbiberi ve maydanozu ekleyip karıştırdıktan sonra servise hazırdır.



10)Anadolu Sos Tarifi

MALZEMELER
6 kahve fincanı zeytinyağı
2 kahve fincanı sirke
1/2 tatlı kaşığı tuz
1 çimdik karabiber
1 çorba kaşığı ince kıyılmış soğan
1/2 çay kaşığı toz şeker
1/2 çay kaşığı kekik
1/2 çay kaşığı toz hardal

YAPILIŞI
Sirke ve zeytinyağı hariç, diğer malzemeyi çukur bir kaba koyup, 1 yumurtayı çırpma teliyle iyice çırpın.

Sonra sirke ve zeytinyağını ilave edip iyice karıştırdıktan sonra bir şişeye doldurun. İstediğiniz zaman iyice çalkalayıp kullanın.
Makarna Salatalarında kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder