4 Aralık 2017 Pazartesi

2 - BOLOGNEZ SOSLU MAKARNA - kıymalı



Malzemeler

  • 1 paket
    penne makarna
  • 8 su bardağı
    su
  • 1 yemek kaşığı
    zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı
    tuz

    Bolonez sos için:

  • 2 yemek kaşığı
    zeytinyağı
  • 400 gram
    kıyma
  • 1 adet
    orta boy kuru soğan
  • 1 diş
    sarımsak
  • 1 adet
    orta boy havuç
  • 3 adet
    orta boy domates
  • 1 tatlı kaşığı
    domates salçası
  • 1/2 su bardağı
    su (makarna haşlama ya da et suyu)
  • 1/2 çay kaşığı
    tuz
  • 1/2 çay kaşığı
    taze çekilmiş tane karabiber
  • 1 tatlı kaşığı
    kekik

    Servisi için:

  • 4 yemek kaşığı
    rendelenmiş parmesan peyniri

Püf Noktası

Sosu çekmesi için makarnanın haşlama suyunu süzdükten sonra durulamayın.

Pişirme Önerisi

Bolonez sosa arzu ettiğiniz kuru baharatları ve ince ince doğranmış kereviz sapını ekleyebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

  1. Makarnayı haşlamak için; suyu derin bir tencereye aktarın. Zeytinyağı ve tuz ilavesi ile kaynatın.
  2. Kaynayan suya penne makarnaları atıp, damak tadınıza göre 10- 12 dakika kadar haşlayın.
  3. Bolonez sosu hazırlamak için; kabuğunu soyduğunuz kuru soğanı küçük küpler halinde kesin, domatesleri küp küp doğrayın.
  4. Aynı şekilde kabuğunu soyduğunuz havucu rendenin iri kısmıyla rendeleyin. Sarımsağı küçük küpler halinde doğrayın.
  5. Zeytinyağını sos tenceresinde kızdırın. Doğranmış kuru soğanları katıp, hafif bir renk alana kadar kavurun. Aralarda karıştırarak sırasıyla; rendelenmiş sarımsak ve havucu ekleyin.
  6. Kıymayı kattıktan sonra renk alana kadar kavurma işlemini sürdürün. Doğranmış domates, domates salçası, tuz, taze çekilmiş tane karabiber ve kekik ilave edin.
  7. Son olarak su eklediğiniz sosu, orta ateşte 5- 6 dakika kadar kaynatın.
  8. Haşlanmış makarnanın suyunu süzün. Bekletmeden hazırladığınız sıcak bolonez sos ile makarnayı harmanladıktan sonra rendelenmiş parmesan peyniri ilavesi ile sıcak olarak servis edin, sevdiklerinizle paylaşın.

Servis Önerisi

Haşlanmış makarnayı bolonez sos ile harmanladıktan sonra servis edebileceğiniz gibi haşlanmış makarna üzerine arzu ettiğiniz kadar ekleyerek de ikram edebilirsiniz.
25 Şubat 2015, 03:48:10
Sanıyorum burada bir yanlış var. Orjinal Bolonez sosta Havu ile beraber kerevizde olur ve sos suyunu çektire çektire pişirilir. Haşlama suyu da eklenir.Hatta iyi bir bolonez sos en az bir saat pişmelidir derler. Siteye ve tariflere saygım sonsuz ama bence bu kıyma soslu makarna tarifi olmuş bolonez değil
bat 2015, 07:55:16
Merhaba, Yorumlarınız bizim için çok kıymetli, teşekkür ederiz. Kereviz baskın bir tat olduğu için kendisine pişirme önerisinde yer verdik, yine yazmış olduğunuz gibi makarna haşlama ya da et suyunu sosa kıvam verecek alternatifler arasında sunduk. Dener ve severseniz yeni yorumlarınızı bekler, mutlu oluruz :) Gözünüz korkmasın. Kişi sayısı ve sosta bulunan malzeme oranları düştükçe sos daha kısa sürede kendini çekiyor. Afiyet olsun.


Spaghetti Bolognese
Malzemeler:
  • 1 paket spagetti
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 doğranmış soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 2 havuç
  • 3 parça doğranmış kereviz sapı
  • Yarım kilo dana veya kuzu kıyma
  • 1 kilo domates
  • 2 yemek kaşığı domates püresi
  • 1 defne yaprağı
  • 3-4 yaprak maydanoz
  • Tuz ve karabiber
  • Bir tutam muskat
  • 100 gram parmesan peyniri
  • 30 gram tereyağı
Hazırlanışı:
  • Zeytinyağını geniş bir kaserolde orta ateşte ısıtın.
  • Soğan, sarımsak, havuç ve kereviz saplarını ekleyin ve yavaşta karıştırarak 5-6 dakika pişirin.
  • Kıymayı da ekleyin ve bir 10 dakika daha pişirin.
  • Doğranmış domateslerinizi, domates püresini, defne yaprağı, maydanoz ve biraz da tuz ekleyin.
  • Karabiber ve muskatı da ekleyerek sos kaynayıncaya ve kalınlaşıncaya kadar pişirin.
  • 70 gram parmesan peynirini de sosa ekleyerek son tatlandırmanızı yapın.
26 Şu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder