
Malzemeler
- 1 paketpenne makarna
- 8 su bardağısu
- 1 yemek kaşığızeytinyağı
- 1 çay kaşığıtuz
- 2 yemek kaşığızeytinyağı
- 400 gramkıyma
- 1 adetorta boy kuru soğan
- 1 dişsarımsak
- 1 adetorta boy havuç
- 3 adetorta boy domates
- 1 tatlı kaşığıdomates salçası
- 1/2 su bardağısu (makarna haşlama ya da et suyu)
- 1/2 çay kaşığıtuz
- 1/2 çay kaşığıtaze çekilmiş tane karabiber
- 1 tatlı kaşığıkekik
Bolonez sos için:
- 4 yemek kaşığırendelenmiş parmesan peyniri
Servisi için:
Püf Noktası
Sosu çekmesi için makarnanın haşlama suyunu süzdükten sonra durulamayın.
Pişirme Önerisi
Bolonez sosa arzu ettiğiniz kuru baharatları ve ince ince doğranmış kereviz sapını ekleyebilirsiniz.
Nasıl Yapılır?
- Makarnayı haşlamak için; suyu derin bir tencereye aktarın. Zeytinyağı ve tuz ilavesi ile kaynatın.
- Kaynayan suya penne makarnaları atıp, damak tadınıza göre 10- 12 dakika kadar haşlayın.
- Bolonez sosu hazırlamak için; kabuğunu soyduğunuz kuru soğanı küçük küpler halinde kesin, domatesleri küp küp doğrayın.
- Aynı şekilde kabuğunu soyduğunuz havucu rendenin iri kısmıyla rendeleyin. Sarımsağı küçük küpler halinde doğrayın.
- Zeytinyağını sos tenceresinde kızdırın. Doğranmış kuru soğanları katıp, hafif bir renk alana kadar kavurun. Aralarda karıştırarak sırasıyla; rendelenmiş sarımsak ve havucu ekleyin.
- Kıymayı kattıktan sonra renk alana kadar kavurma işlemini sürdürün. Doğranmış domates, domates salçası, tuz, taze çekilmiş tane karabiber ve kekik ilave edin.
- Son olarak su eklediğiniz sosu, orta ateşte 5- 6 dakika kadar kaynatın.
- Haşlanmış makarnanın suyunu süzün. Bekletmeden hazırladığınız sıcak bolonez sos ile makarnayı harmanladıktan sonra rendelenmiş parmesan peyniri ilavesi ile sıcak olarak servis edin, sevdiklerinizle paylaşın.
Servis Önerisi
Haşlanmış makarnayı bolonez sos ile harmanladıktan sonra servis edebileceğiniz gibi haşlanmış makarna üzerine arzu ettiğiniz kadar ekleyerek de ikram edebilirsiniz.
25 Şubat 2015, 03:48:10
Sanıyorum burada bir yanlış var. Orjinal Bolonez sosta Havu ile beraber kerevizde olur ve sos suyunu çektire çektire pişirilir. Haşlama suyu da eklenir.Hatta iyi bir bolonez sos en az bir saat pişmelidir derler. Siteye ve tariflere saygım sonsuz ama bence bu kıyma soslu makarna tarifi olmuş bolonez değil
bat 2015, 07:55:16
Merhaba,
Yorumlarınız bizim için çok kıymetli, teşekkür ederiz. Kereviz baskın bir tat olduğu için kendisine pişirme önerisinde yer verdik, yine yazmış olduğunuz gibi makarna haşlama ya da et suyunu sosa kıvam verecek alternatifler arasında sunduk. Dener ve severseniz yeni yorumlarınızı bekler, mutlu oluruz :) Gözünüz korkmasın. Kişi sayısı ve sosta bulunan malzeme oranları düştükçe sos daha kısa sürede kendini çekiyor. Afiyet olsun.
Malzemeler:
- 1 paket spagetti
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 doğranmış soğan
- 1 diş sarımsak
- 2 havuç
- 3 parça doğranmış kereviz sapı
- Yarım kilo dana veya kuzu kıyma
- 1 kilo domates
- 2 yemek kaşığı domates püresi
- 1 defne yaprağı
- 3-4 yaprak maydanoz
- Tuz ve karabiber
- Bir tutam muskat
- 100 gram parmesan peyniri
- 30 gram tereyağı
Hazırlanışı:
- Zeytinyağını geniş bir kaserolde orta ateşte ısıtın.
- Soğan, sarımsak, havuç ve kereviz saplarını ekleyin ve yavaşta karıştırarak 5-6 dakika pişirin.
- Kıymayı da ekleyin ve bir 10 dakika daha pişirin.
- Doğranmış domateslerinizi, domates püresini, defne yaprağı, maydanoz ve biraz da tuz ekleyin.
- Karabiber ve muskatı da ekleyerek sos kaynayıncaya ve kalınlaşıncaya kadar pişirin.
- 70 gram parmesan peynirini de sosa ekleyerek son tatlandırmanızı yapın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder