- Daima büyük bir tencerede çalışın: Bu sayede makarnanın yapışmasını engellemiş olursunuz, aynı zamanda makarnanın eşit bir şekilde pişmesini sağlarsınız.
- Mutlaka derin ve kullanacağınız makarna miktarına uygun genişlikte bir tencere kullanın. Makarna suyu kullandığınız tencerenin ¾ ünü geçmemeli ya da daha az olmamalı.
Tencereye bolca su koyun: Eğer güzel bir makarna yapmak istiyorsanız suyun oldukça fazla olmasına dikkat edin ve içme suyu kullanın. Yarım kilo makarna için yaklaşık 6 litre su kullanmanız gerektiğini unutmayın. - Sade su haricinde daha lezzetli makarnalar için evde hazırlayacağınız et, tavuk ve balık suları ile de makarna haşlayabilirsiniz. İsterseniz süt de ekleyebilirsiniz.
- Makarna suyu kaynadıktan hemen sonra tuzu ekleyin. 4 su bardağı su için 1 tatlı kaşığı tuz yeterli olacaktır. Tuzu ekledikten sonra suyun altını kısın.
- Suyu gerçek anlamda kaynatın: Makarnanın şoklanması ve pişme sürecine uyum sağlaması için iyi kaynamış suyun içine atın. Bu sırada da küçük bir tüyo daha vereyim: Makarna suyuna bir tatlı kaşığı zeytinyağı ve bir çay kaşığı tuz ekleyin.
- Makarna pişirirken yapışmaması için 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ ya da zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Tencere uygun olmazsa ya da su az gelirse kurtarıcı olacaktır.
- Her marka ve her çeşit makarnanın pişme süresi farklıdır. Bu nedenle mutlaka paketin arkasındaki pişme süresine uyun. Eğer pişme süresi yazmıyorsa 8-12 dakika arasında çatal ile kontrol ederek pişip pişmediğini anlayabilirsiniz.
- Lezzetli makarna ne az ne de çok pişmiş olandır. Al dente (dişe gelir) kıvam en iyisidir. Bu kıvamda makarnanın dışı yumuşak için hafifçe dişe gelir.
Makarnayı çok fazla pişirmeyin: Hem besin değerlerindeki kaybı önlemek hem de gerçek bir İtalyan makarna yapmak istiyorsanız al dante yani dişe dokunur bırakmanız gerektiğini hatırlayın. - Makarnanızı servis etmeden hemen önce pişirirseniz daha lezzetli olacaktır.
- Makarnayı süzerken makarna suyundan bir miktar ayırırsanız hazırladığınız sosları lezzetlendirmek ve sulandırmak için kullanabilirsiniz. Hemen küçük bir tüyo daha ekleyeyim, sosunuz için makarna suyundan iki kepçe su ayırın ve bana daha sonra teşekkür edin
Makarna süzgeçle süzülmeli, asla yıkanmamalıdır
Makarna pişer pişmez bekletmeden küçük delikli ve ayaklı bir süzgeçle süzülmelidir. İri delikli süzgeçler pişirme suyunun hemen boşalıp makarnaların birbirine yapışmasına neden olur. Oysa makarna biraz nemli kalırsa sosunu iyice özümser. Makarna kesinlikle yıkanmamalıdır. Makarnanın pişme derecesine göre yüzeyinde bir miktar nişasta kalır ve bu nişasta makarnanın az sonra karışacağı sosu yüzeyinde tutmasına da yardımcı olur. Eğer yıkarsak yüzeyinde hiçbir şey kalmaz ve sosla güzelce karışamaz, lezzetinden ve besin değerinden çok şey kaybeder. Ancak soğuk olarak salatalarda kullanılacağı zaman yıkanabilir.- Makarnalar süzülse bile kendi sıcaklığı ile pişmeye devam eder bu nedenle sosu makarna ile aynı anda pişirmenizi tavsiye ederim. Böylece vakit kaybetmeden servis edilebilir
- Son olarak makarnayı soğuk sudan geçirmeyin:Hem formunu kaybetmiş hem de besinleri ortadan kaldırmış olursunuz. Makarna piştikten sonra sos ile karıştırmaya hazır hale getirin yeterli olacaktır.
Makarna süzüldükten sonra hemen sosla karıştırılmalı ve yenmelidir
Makarna süzgeçte bekletilmemelidir. Süzülür süzülmez hemen içinde sıcak sos olan tavaya alınmalı ve 1 dakika kadar sosla karıştırılarak birlikte pişirilmelidir. Bu arada sosa ayrılan makarna suyundan eklerseniz lezzet ve kıvam verecektir. Makarnayı yeterli miktarda sosla karıştırmak çok önemlidir. Sos makarnaya iyice bulaşmalı ancak makarnalar sos içinde yüzmemelidir. Rendelenmiş peynir ise sofrada servis yapılmalıdır.Not: Makarna miktarı çok fazla değilse süzgeç kullanmadan, tencerede kevgirle sos tavasına alabilirsiniz.
4 Aralık 2017 Pazartesi
Makarna püfleri
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder